Den krokiga vägen mot en efterlängtad seriepremiär

herr21

Herrtränaren Stefan Petersson om vägen till premiären på fredag.

Äntligen är seriespelet för säsongen 2021 här!

På fredag premiärspelar vi på bortaplan mot Gränum. Vi har sedan början av januari kämpat för att hålla glädje och viljan att spela fotboll uppe. Corona-pandemin har varit ett ständigt orosmoln och gjort att vi även i år tvingas spela enkelserie. Jag väljer att skriva ”tvingas”, då Blekinge Fotbollförbund (BFF) har stor skuld i det hela - mer om det senare.

 

Inför 2021 förlorade herrlaget ett antal spelare. För föreningar på landsbygden kan det få omfattande konsekvenser, då underlaget i ungdomsverksamheten ofta är svagt. Strax efter spelarförlusten började i stället de positiva beskeden att trilla in. Vi kunde plötsligt presentera flertalet rutintunga tillskott. Det påverkade truppen i positiv riktning och första träningspasset på Rosenholm höll genomgående högt tempo. Där och då insåg jag och Thomas att säsongen kommer att bjuda på nya förutsättningar, utmaningar och erfarenheter. Vi har i runda slängar 20 till 25 aktiva spelare, bra så långt. Utmaningen kommer ur meritspridningen i truppen; från inhoppare i reservlaget till startspelare i allsvenskan. Sedan första passet i januari har vi genomfört 35 träningspass, ett fåtal matcher samt ett trevligt och familjärt träningsläger på Gotland.

 

Spelarna har hela tiden uppträtt på bästa sätt och (nästan) alltid framfört välgrundad kritik mellan varandra och oss ledare – det destruktiva gnället är borta. Vi är ett lag i division fem och träningarna har planerats så att hela truppen ska kunna träna tillsammans, oavsett meritportfölj. Upplägget är tänkt att stabilisera kvaliteten och motivera samtliga att prestera tillsammans. Ja, det stämmer, en stabiliserad kvalitet riskerar innebära både höjning och sänkning på individnivå – men det är helt okej. Förhoppningsvis är det ett mer hållbart upplägg på längre sikt.

Tankar om tydligare uppdelning på träning har funnits där, men med facit på hand ser jag inga tendenser som pekar på att vi riskerar att missa vårt uppsatta mål – att vinna femman!
Matcherna som spelats så här långt är följande: A-Tvärskogs IF (4-0), Hossmo BK-A (4-0), Kalmar City BK-A (4-2), Gullabo-Gullaboås-B (3-3), Ramdala-A (2-5). Varje match innebar ett visst experimenterande med startuppställning, taktik, fasta situationer, etcetera, vilket ledde till blandade resultat mot bra och varierat motstånd. Det är dock en stor besvikelse är att vi endast lyckades få till en ynka träningsmatch för reservlaget. Trots fåtalet matcher har bilden klarnat för hur vi kan och bör spela framöver.

 

Tillbaka till enkelseriebeslutet. Föreningarna i Skåne, Blekinge och Småland ombads fylla i enkät gällande hur de önskade genomföra säsongen beroende på samhällsutvecklingen. Förbunden Skåne och Småland behandlade och fattade beslut baserat på samtliga svar tillsammans. BFF valde att hantera serierna var för sig, därför genomförs här division fyra med dubbelmöten och de två lägre divisionerna med enkelmöten. Så fort beslutet landade ringde vi omgående till föreningar i Blekinge för att boka träningsmatcher. Vi lyckades av oklar anledning inte boka en enda träningsmatch, utan tvingades vidga sökområdet och spela samtliga matcher mot lag i Småland.

Från artikel i BLT 21 maj kan vi läsa följande: ”Blekinge FF hoppas även hitta ett nytt upplägg för Svenskfast Cup under sommaren. Något som i så fall skulle ge division 5- och 6-lagen tävlingsmatcher innan deras seriestart.
– Vi hoppas kunna stilla hungern på så sätt, säger Linda Wrenne”. Kanske stillar det hungern hos de föreningar som röstade för enkelserie, men för oss har det inneburit en enda tävlingsmatch (Ramdala). Det stillar knappast någon hunger. Det stämmer säkert (BFF har inte redovisat enkätsvaren på något sätt) att en klar majoritet av föreningarna önskade enkelmöten, men vi är här för att spela fotboll och nog hade föreningarna löst matcherna om de varit tvungna.

Oavsett så spelar det ingen roll längre, nu är vi här och säsongen 2021 kommer att avslutas med flaggan i topp – det är jag helt säker på!

 

Stefan Petersson

 

bagahsintersport huvudcraft huvud 

Please publish modules in offcanvas position.